fredag 10. februar 2012

Det å offentlig henge ut sine medsøstre og sånn

 Det å offentlig henge ut sine medsøstre er en uting. 

Det er lenge siden nå det stod en sak på trykk i Dagbladet fredag, men den har irritert meg like lenge, så det er på tide å få ut tankene mine. 

 Uansett hva man måtte mene om missekonkurranser, så er det fullstendig unødvendig å henge ut unge jenter på denne måten. Hva slags tanker en tenåring har om sin framtid og hva de liker, behøver ikke gjentas på trykk for offentlig utdriting i en riksdekkende avis.

 Marta Breen skriver: ET PAR MÅNEDER i forkant blir de pene tenåringsjentene brettet ut i bladet, sånn at du og jeg kan ringe inn og stemme på hvem vi liker best. Selvfølgelig får vi litt informasjon om dem også, for personligheten er jo viktig;

 Helt siden hun var liten har Marna vært opptatt av klær og sminke. Derfor var det den naturligste ting i verden da hun begynte på hudpleielinja på videregående i Ålesund.(her har Breen sitert fra Det Nye, bladet som hadde missekonkurransen)

So what, Marta Breen? Hva er galt med å være opptatt av klær og sminke? Hva er galt med å ville gå på hudpleielinja?

Jeg kjenner mange som er og alltid har vært opptatt av klær og sminke, og som har studert litteratur, journalistikk og/eller innehar div mastergrader. Jeg kjenner sågar noen som har gått på hudpleielinjer. Til og med godt voksne damer kan være temmelig opptatt av klær og sminke, som denne damen her:

 Hun er opptatt av klær og sminke, og poserer her for Vogue. Jeg regner med at alle jenter som er opptatt av klær og sminke og leser Vogue kjenner igjen Condoleezza Rice. Det er kanskje verre med Breen? 

 Marta Breen nøyer seg ikke med å henge ut en navngitt tenåring. Neida, hun fortsetter med neste 15-åring:

- Jeg liker å express meg sjøl, og har tenkt til å bli noe innen art eller architecture, sier 15 år gamle Charlotte, som altså har bodd litt i England.

 Nå skjønte jo vi andre som også leste om missekonkurransen i bladet, Det Nye, at Charlotte HADDE bodd lenge i England (pga sin fotballproff-pappa, Erik Thorstvedt) og også gått på engelsk skole i Stavanger. Hun mikset språkene litt. Ingen grunn til å drite ut en 15-åring for språket Marta Breen. 

 Charlotte Thorstvedt i missekonkurranse i 2003, New Silk Road model world.

Regner med at du ikke synes det er noen grunn til å henge ut Charlotte Thorstvedt i dag? Eller vent, hun er jo fremdeles opptatt av klær og sminke. 

En 15-åring burde slippe å drites ut offentlig på trykk i Dagbladet på denne måten. Marta Breen gav seg jo ikke her, hun fortsatte med utdriting av neste tenåring:

  


Undertegnede holder en knapp på 16 år gamle Anette, som har litt modellerfaring fra før. Hun har nemlig vært avbildet i Per Heimlys magasin, Fjords.
- Det var en nifs start på karrieren. Vi var en gjeng som ble kledd opp i svarte klær og plassert rundt i en mørk skog.
Huff, det hørtes skummelt ut. Også med Per Heimly, da!

Dette var stygt Marta Breen. Jeg regner med at du var ganske ung og grønn selv  den gangen, men du skrev faktisk som journalist for en landsdekkende avis.  

Det er en uskikk å drite ut ungjenter etter deres uttalelser/interesser.


 Her kan du selv lese saken til Breen:

Krig og fred og sånn

Det å offentlig rangere kvinner etter utseende er en uskikk.

    HELMISS: Det å offentlig rangere kvinner etter utseende er en uskikk, mener artikkelforfatteren.
    HELMISS: Det å offentlig rangere kvinner etter utseende er en uskikk, mener artikkelforfatteren.
    I MORGEN SKAL tolv unge jenter vise seg fram på Rockefeller, for å få avgjort en gang for alle hvem av dem som er penest. Det er jentebladet Det Nye som arrangerer sin årlige Årets Ansikt-konkurranse. Navnet til tross; vi vet alle at du kan møte opp med tiårets ansikt, det hjelper lite, dersom det ikke er festet på en 173 cm lang fettfri kropp.ET PAR MÅNEDER i forkant blir de pene tenåringsjentene brettet ut i bladet, sånn at du og jeg kan ringe inn og stemme på hvem vi liker best. Selvfølgelig får vi litt informasjon om dem også, for personligheten er jo viktig;
    Helt siden hun var liten har Marna vært opptatt av klær og sminke. Derfor var det den naturligste ting i verden da hun begynte på hudpleielinja på videregående i Ålesund.
    - Jeg liker å express meg sjøl, og har tenkt til å bli noe innen art eller architecture, sier 15 år gamle Charlotte, som altså har bodd litt i England.
    Undertegnede holder en knapp på 16 år gamle Anette, som har litt modellerfaring fra før. Hun har nemlig vært avbildet i Per Heimlys magasin, Fjords.
    - Det var en nifs start på karrieren. Vi var en gjeng som ble kledd opp i svarte klær og plassert rundt i en mørk skog.
    Huff, det hørtes skummelt ut. Også med Per Heimly, da!
    DET Å OFFENTLIG rangere kvinner etter utseende er en uskikk. Noe et blad som påberoper seg å stå på jentenes side, burde holde seg for gode for. Det har vært en del bråk rundt norske damekåringer i det siste, og missegeneral Geir Hamnes har klokelig holdt seg langt unna rampelyset en stund. Nå kan det hende han må på banen igjen. Tilfeldighetene har nemlig ført til at et grusomt paradoks kan utspille seg i Nigeria om et par måneder. Som vertskap for den internasjonale Miss World finalen, skal landet gjøre stas på verdens vakreste damer, samtidig som de planlegger å steine en av sine egne kvinner til døde. Hamnes er foreløpig avventende og sier til VG at han regner med at Miss World-organisasjonen vurderer å flytte showet dersom dødsdommen gjennomføres. Det er direkte skammelig om ikke de norske arrangørene med miss Kathrine i spissen, øyeblikkelig trekker seg, og benytter anledningen til å protestere høyt, kraftig og lenge. Drit i den tiara'n, da!
    Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet




    Det er direkte skammelig å henge ut jenter i 15- og 16-års alderen på denne måten synes jeg, og flere med meg. Jentene som var med i konkurransen den gangen, og som var 15-16 år gamle, reagerte kraftig på Breens utdriting. For i Norge og mange andre land i dag er vi så heldige at vi har den friheten at vi kan velge. Man kan velge om man vil bli hudpleier eller frisør eller journalist i en riksdekkende avis. Man kan velge om man vil være med i en missekonkurranse eller ikke. 

    Marta Breen skriver:
     DET Å OFFENTLIG rangere kvinner etter utseende er en uskikk. Noe et blad som påberoper seg å stå på jentenes side, burde holde seg for gode for.

    Frihet til å velge selv, Breen. Har du hørt om det? Noen velger å stille opp i missekonkurranser. Noen velger å bli modeller. Gjør det dem til dummere mennesker enn andre?? Det er du som dømmer andre, ikke bladene med missekonkurranser i.
    Mine modellvenninner, som har vært innom en missekonkurranse eller to, har like lang om ikke lengre utdannelse enn mange andre. De har finansiert studiene sine med modelloppdragene. Det vil si de har både studert og jobbet samtidig, i stedet for å leve på studielån. De er gjeldsfrie når de er ferdige med studiene, og noen av dem hadde til og med kjøpt seg egen leilighet for pengene for modelloppdragene.Skal du ikke drite ut dem også?

    En annen modell, Mari Midtstigen, er redaktør i samme bladet i dag:


    Valget der ditt, jenter! Også valget om å bli rangert etter utseendet. Å bli modell eller journalist eller begge deler. 
    Uansett hva andre måtte mene. Kanskje Marta Breen burde prøve den tiara'n selv og se om den passer?


    Artikkelforfatteren er journalist og vil alltid forsvare jenters rett til å velge selv, også missekonkurranser. 

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar